• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Uniek death cross patroon voor Bitcoin! Gaat BTC weer crashen of niet?
februari 12, 2023

Er is een belangrijk bearish signaal op de bitcoingrafiek ontstaan: een death cross. En niet zomaar een death cross, maar eentje die een periode van 200 weken omvat.

Dat is uniek in de geschiedenis van bitcoin en maakt dit death cross een belangrijk signaal voor mogelijk opnieuw dalende koersen na de opleving sinds begin januari 2023.

Hoe zit het precies met het death cross? Hier lees je er meer over.

Technische analyse en crypto

Technische analyse van de koersen is een geweldig hulpmiddel om de richting van de koersen van aandelen en crypto te helpen bepalen. Vooral wanneer je een actieve daytrader of handelaar bent, kom je deze signalen ongetwijfeld vaak tegen.

Wat is een Death Cross?

Het death cross is zo’n patroon binnen de technische analyse dat aangeeft dat er een overgang plaatsvindt van een bull market naar een bear market. Het onheilspellend klinkende death cross verschijnt in de grafieken wanneer de korte termijn moving average (bijvoorbeeld 50-dagen) van een cryptocurrency onder de langetermijn moving average (bijvoorbeeld 200-dagen) doorkruist.

In dit geval is het death cross extra bijzonder, omdat het voor het eerst gaat om een death cross van de 50 en 200 weken moving average. Hoe langer de periode waar het over gaat, des te krachtiger het signaal is.

Drie fasen van het vormen van de Death Cross

Er zijn drie fasen in de vorming van het Death Cross patroon:

Fase 1 (nog in uptrend)

In een stijgende trend begint een koers te pieken, waarbij je ziet dat het volume afneemt. Zodra de verkopers de overhand krijgen begint de prijs te dalen.

Fase 2 (koers daalt)

In de tweede fase zie je dat de koers de daling voortzet, naar een punt waarbij de kortere moving average-lijn (in dit geval de 50 weken MA) onder die van de langere moving average valt (in dit geval de 200 weken MA). Op dit moment is het death cross ‘officieel’ ontstaan.

Fase 3 (daling versnelt naar beneden)

Het feit dat er een death cross in de grafieken staat, geeft andere handelaren het signaal dat er nog een grotere koersbeweging naar beneden aan zit te komen. Doordat zij hierop inspelen daalt de koers verder en wordt het death cross als het ware een self fulfilling prophecy. 

Soms is de periode van dalen na het ontstaan van een death cross toch van korte duur. Op dat moment wordt de death cross beschouwd als een vals signaal.Het ontstaan van een death cross geeft dus nooit echt zekerheid.

Hoe langer de periode, hoe krachtiger het signaal

Toch is het death cross is een veelgebruikte indicator voor traders om trends en richtingen op de cryptocurrency-markt te bepalen.

Zeker wanneer het death cross over een langere periode is ontstaan, maakt dat het signaal krachtiger. Het death cross dat nu in de grafieken staat is uniek sinds Bitcoin bestaat. En dat maakt het een bijzondere situatie. Want waar zal de koers naartoe gaan?

Economische ontwikkelingen ook van invloed op de koers

Op dit moment kan de koers van Bitcoin eigenlijk alle kanten op, ondanks het ontstaan van de death cross. De komende tijd zal de koers van Bitcoin vooral afhankelijk zijn van wat er op de Amerikaanse effectenbeurs gebeurt.

Er staan namelijk belangrijke inflatiecijfers op de agenda. Vallen deze gunstig uit? Dan kan er zomaar een rally naar boven ontstaan. Zijn de cijfers juist negatiever dan verwacht? Dan zou dat de bearmarkt juist een extra zetje naar beneden kunnen geven.

Bitcoin toch eerst naar 28k?

Kortom, de strijd is nog niet gestreden. In de video hieronder bespreekt Corné de mogelijkheid dat Bitcoin zelfs eerder naar 28.000 dollar zou kunnen gaan. Benieuwd hoe hij tot deze visie komt? Check het in de video.

Conclusie

Hoewel het death cross over het algemeen een goede indicator is om de toekomstige prijsontwikkeling te voorspellen, is het belangrijk om te beseffen dat geen enkele indicator 100% betrouwbaar is. Toch kunnen ze richting geven en helpen om je winstkansen te vergroten.

Start van een bearmarkt

Een death cross betekent vaak het begin van een bear market en kan een goed moment zijn om je posities (tijdelijk) te verkopen. Wanneer de prijzen lager zijn kun je natuurlijk altijd weer instappen. Een andere populaire strategie is om een short-positie aan te gaan, waarbij je aan dalende koersen verdient. 

Het grootste nadeel van de death cross is dat het een zogenaamde "lagging indicator” is, wat betekent dat hij ontstaat op basis van historische koersbewegingen. Het kan dus zo zijn dat de omstandigheden al veranderd zijn nadat de death cross is ontstaan.

Gebruik meerdere indicatoren

Wanneer je wil traden op basis van een death cross, dan is het verstandig om altijd meerdere indicatoren te gebruiken. Kijk bijvoorbeeld naar supports en weerstanden, trendkanalen en de RSI.

Direct traden? Ga naar Bybit en handel eenvoudig en voor de laagste tarieven op de markt.


Bitcoin koers eindigt volatiele week in het groen

Bitcoin (BTC) heeft de afgelopen week in het groen afgesloten, ondanks de hevige koersdalingen van dinsdag en woensdag. Vanaf donderdag heeft ‘s werelds grootste crypto een mooi pad bewandeld, en veel altcoins zijn zelfs nog een stuk harder gestegen. Het sentiment op de cryptomarkt is flink verbeterd, en dit kwam afgelopen vrijdag tevens naar voren

Read More

Immutable X kopen? Creëer zelf eenvoudig NFT’s en game assets

Immutable X kopen? Immutable X is een cryptocurrency waar nog niet zoveel mensen van hebben gehoord. Toch staat deze coin al een tijdje in de wereldwijde crypto top 100, op plek 25 zelfs. En dat terwijl Immutable X (IMX) een revolutionaire oplossing is om NFT’s te maken en te verhandelen.Vooral voor het creëren van game

Read More

Bitcoin ETF’s beleven slechtste dag sinds lancering

De bitcoin (BTC) spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) hebben gisteren een zwarte dag beleefd. De beursfondsen hebben namelijk hun slechtste handelsdag sinds de lancering in januari neergezet. De fondsen ervaren al geruime tijd moeilijkheden, wat een duidelijke afspiegeling is van het huidige negatieve sentiment op de cryptomarkt.  Table Of Contents 1BTC beursfondsen verliezen honderden miljoenen2Crypto sentiment

Read More

Hoge Amerikaanse rente blijft ongewijzigd, bitcoin koers reageert

Gisteren heeft de Amerikaanse centrale bank (lees: Federal Reserve) besloten om het rentatarief ongewijzigd te laten. Vanwege de tegenvallende inflatiecijfers van de afgelopen tijd hielden de financiële marken al rekening met dit scenario, en werd er meer uitgekeken naar de persconferentie van Fed-voorzitter Jerome Powell. De bitcoin (BTC) koers schoot na het rentebesluit hard de lucht

Read More

Bitcoin koers stort in tot onder $57.000, is de bullmarkt in gevaar?

De afgelopen dagen is bitcoin’s correctie in een hogere versnelling gezet. Al een tijdje hangen er donkere wolken boven de bitcoin (BTC) koers, en na de forse uitglijder van vandaag is deze onder de $57.000 gedoken. De cryptomarkt is omgetoverd tot een heus bloedbad en de angst zit er flink in onder investeerders. Biedt de

Read More

Bitocol Exchange: Traden met hefboom tot 100x? Kan nog steeds!

Al eens gehoord van Bitocol Exchange? Was jij gewend om met hefboom te traden op Bybit? Dan heb je vast gemerkt dat er in april 2024 wat veranderingen zijn doorgevoerd en dat het nu niet meer mogelijk is om op de vertrouwde manier te traden.Bitocol is een nieuwe crypto exchange met bijna dezelfde look-and-feel als

Read More