• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Hoe veilig is Tether (USDT) na de crash van Terra´s stablecoin UST?
mei 29, 2022

Hoe veilig is Tether (USDT) na de crash van stablecoin UST? Het is je namelijk vast niet ontgaan: in mei 2022 stortte de koers van stablecoin UST volledig in. Iets wat juist een veilige investering leek, kostte duizenden mensen hun geld.

Omdat ik zelf gemiddeld ruim 10.000 dollar in USD Tether (USDT) heb zitten, roept dat vragen op hoe veilig het bezitten van stablecoins eigenlijk is, met Tether USDT in het bijzonder. Kan de grootste stablecoin USDT met een market cap van ruim 72 miljard dollar hetzelfde overkomen?

Het moment waarop een van de grootste stablecoins ter wereld zijn waarde verloor, was voor veel mensen een eye opener. Iets wat als een stabiele investering werd gezien, bleek dat helemaal niet te zijn. Eerst wat meer achtergrondinformatie? In mijn artikel “Terra Luna wat is er gebeurd” lees je er alles over.

Instorting van UST had invloed op de totale cryptomarkt

Toen de waarde van Terra USD (UST) compleet instortte, had dat ook invloed op de koers van Bitcoin (BTC) en de gehele cryptomarkt. Zelfs stablecoin USDT daalde kort tot iets onder 95 dollarcent. 

Snelle stabilisatie van USDT Tether

De prijs stabiliseerde trouwens wel snel, toen het team achter USDT gebruikers ervan verzekerde dat ze de valuta bleven ondersteunen en voortdurend zorgen dat de waarde van USDT gedekt is door investeringen die een echte tegenwaarde vertegenwoordigen.

Wat is tether (USDT)? 

Eerst een korte toelichting: Tether is een cryptocurrency die altijd 1 dollar waard is. Kleine koersschommelingen komen voor, maar zijn zeldzaam. Meestal heb je het dan over een halve tot een hele dollarcent boven of onder $ 1, maar zie je de koers daarna weer snel netjes op 1 dollar staan.

USDT ideaal voor daytraden en als veilige haven tijdens dalingen

Tether is vooral handig om je geld eenvoudig om te wisselen. Zo gebruik ik het vooral om te daytraden. Ik houd een tegoed van ongeveer 10.000 dollar in USDT aan en wissel dat om voor Ethereum of een andere cryptovaluta op het moment dat ik een trade wil doen. 

Wanneer ik mijn cryptovaluta weer verkoop, dan wissel ik het weer om voor USDT, totdat ik weer een nieuwe kans zie. Het voordeel van USDT is dat mijn geld op het moment dat het in USDT zit gewoon hetzelfde waard blijft. Het is dus niet meer gevoelig voor koersdalingen (of koersstijgingen). Je weet gewoon waar je aan toe bent. 

USDT maakt traden een stuk gemakkelijker

USDT zorgt er daardoor voor dat ik niet steeds geld hoef op te nemen en te storten via een bank. Kortom, het maakt het traden veel gemakkelijker en biedt in tijden van voortdurende koersdalingen een veilige haven, totdat de storm weer is gaan liggen.

USDT op nr. 3 in de wereldwijde ranglijst van cryptovaluta’s

Ontzettend veel mensen werken op die manier met het wisselen van crypto naar USDT, aangezien USDT Tether met een totale market cap van meer dan 72 miljard dollar op de derde plaats staat in de rankings van alle cryptovaluta’s ter wereld. USDT staat net onder Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH). Dat geeft al aan hoe groot de munt is en hoe groot de belangen zijn.

UST vs. Tether (USDT)

Na USDT (Tether) en USDC was UST (Terra USD) een van de grootste stablecoins. We weten inmiddels wat er met UST is gebeurd en je mag je dan ook terecht afvragen of er met USDT Tether iets soortgelijks zou kunnen gebeuren. In dat geval zou ik mijn 10.000 dollar namelijk erg snel kwijt zijn.

UST is (was) algoritmische stablecoin 

Gelukkig is de situatie en achtergrond van USDT totaal verschillend dan die van voormalig stablecoin UST. Het belangrijkste verschil met USDT is dat UST een zogenaamde algoritmische stablecoin is. Of in het kort gezegd, het onttrok aan de market cap en de waarde van cryptocurrency LUNA om de prijs van de gekoppelde stablecoin UST op $1 te houden.

USDT (Tether) is gedekte stablecoin

Bij Tether (USDT) is de waarde van de market cap niet gekoppeld aan een andere cryptocurrency, maar is die waarde gedekt door onderpand in de echte wereld. Bijvoorbeeld in de vorm van goud, contanten, staatsobligaties en andere investeringen die de waarde vertegenwoordigen en rechtvaardigen. Met andere woorden, voor elke USDT is er een echte dollar in reserve. En dat maakt USDT totaal onvergelijkbaar met de situatie rondom de crash van UST (Terra USD)

Hoe kan USDT altijd hetzelfde waard blijven?

Doordat Tether (USDT) rechtstreeks aan de fiat Amerikaanse dollar is gekoppeld en er ook een echte waarde tegenover staat, blijft USDT namelijk gewoon hetzelfde waard. De onderliggende waarde geeft de munt echt bestaansrecht. 

Maar hoe verdient Tether zelf geld om het team erachter en de ontwikkeling van de munt de financieren?

Leningen verstrekken

Tether verdient bovendien geld door leningen te verstrekken aan andere bedrijven en instellingen, die vervolgens rente betalen. In oktober 2021 leende Tether bijvoorbeeld maar liefst 1 miljard dollar aan Celsius Network, dat daarvoor vervolgens 6 procent rente per jaar betaalt.

Investeren in bedrijven

Een andere methode waarmee Tether inkomsten genereert, is door in bedrijven te investeren en daarmee aan hun groei bij te dragen. Tether verdient geld met deze investeringen door deel te nemen in de winst van het bedrijf of zijn aandelen te verkopen voor een veel betere prijs dan ze hebben gekocht.

Hierdoor is het mogelijk om als USDT bezitter op verschillende sites zoals BlockFi of Nexo een mooi rendement op stablecoins te maken door ze te staken (gemiddeld 5% tot 6% per jaar)

USDT staken bij BlockFi levert je elk jaar 7,25% rente op je verdient dus zelfs wanneer de cyptomarkt crasht. Ideaal!)

Conclusie

Doordat Tether USDT - in tegenstelling tot UST (Terra USD) - gedekt is door echte onderliggende waarde, kan het niet zo snel fout gaan. Een totale ineenstorting van Tether is dus onwaarschijnlijk. Tether heeft regelmatig aangetoond dat het met die onderliggende waarde wel goed zit en daarom denk ik dat je geld in USDT veilig staat.

In een crisissituatie waarbij mensen in een soort bank run massaal hun geld uit USDT halen, zal dat ongetwijfeld van invloed zijn op de koers. Maar omdat er echte waarde tegenover staat en ook de market cap in zo’n situatie daalt is dat geen probleem en zal de waarde snel weer herstellen naar een stabiele $1. Kortom, geen paniek en heb vertrouwen in het onderliggende systeem.

Heb je ook een tegoed in USDT? Wacht je op betere tijden in de cryptomarkt? Meld je dan aan bij BlockFi en verdien eenvoudig meer dan 7% rendement op jouw USDT. Gegarandeerd en geen risico op verlies.



 

Immutable X kopen? Creëer zelf eenvoudig NFT’s en game assets

Immutable X kopen? Immutable X is een cryptocurrency waar nog niet zoveel mensen van hebben gehoord. Toch staat deze coin al een tijdje in de wereldwijde crypto top 100, op plek 25 zelfs. En dat terwijl Immutable X (IMX) een revolutionaire oplossing is om NFT’s te maken en te verhandelen.Vooral voor het creëren van game

Read More

Bitcoin ETF’s beleven slechtste dag sinds lancering

De bitcoin (BTC) spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) hebben gisteren een zwarte dag beleefd. De beursfondsen hebben namelijk hun slechtste handelsdag sinds de lancering in januari neergezet. De fondsen ervaren al geruime tijd moeilijkheden, wat een duidelijke afspiegeling is van het huidige negatieve sentiment op de cryptomarkt.  Table Of Contents 1BTC beursfondsen verliezen honderden miljoenen2Crypto sentiment

Read More

Hoge Amerikaanse rente blijft ongewijzigd, bitcoin koers reageert

Gisteren heeft de Amerikaanse centrale bank (lees: Federal Reserve) besloten om het rentatarief ongewijzigd te laten. Vanwege de tegenvallende inflatiecijfers van de afgelopen tijd hielden de financiële marken al rekening met dit scenario, en werd er meer uitgekeken naar de persconferentie van Fed-voorzitter Jerome Powell. De bitcoin (BTC) koers schoot na het rentebesluit hard de lucht

Read More

Bitcoin koers stort in tot onder $57.000, is de bullmarkt in gevaar?

De afgelopen dagen is bitcoin’s correctie in een hogere versnelling gezet. Al een tijdje hangen er donkere wolken boven de bitcoin (BTC) koers, en na de forse uitglijder van vandaag is deze onder de $57.000 gedoken. De cryptomarkt is omgetoverd tot een heus bloedbad en de angst zit er flink in onder investeerders. Biedt de

Read More

Bitocol Exchange: Traden met hefboom tot 100x? Kan nog steeds!

Al eens gehoord van Bitocol Exchange? Was jij gewend om met hefboom te traden op Bybit? Dan heb je vast gemerkt dat er in april 2024 wat veranderingen zijn doorgevoerd en dat het nu niet meer mogelijk is om op de vertrouwde manier te traden.Bitocol is een nieuwe crypto exchange met bijna dezelfde look-and-feel als

Read More

Bitcoin ETF’s na Amerikaans succes nu ook naar andere landen

Bitcoin (BTC) spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) staan op het punt om wereldwijd steeds meer terrein te winnen. Na de enorm succesvolle lancering in de Verenigde Staten eerder dit jaar zullen de beursfondsen in meer landen hun intrede maken. In Hongkong hebben vandaag zowel bitcoin als ethereum spot ETF’s hun debuut op de beurzen gemaakt, en

Read More