• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Veel negatief nieuws en toch bewegen de cryptokoersen nauwelijks. Stilte voor de storm?
januari 7, 2023

Misschien is het je ook opgevallen: de laatste maanden is het betrekkelijk rustig op de cryptomarkt. De koers van bitcoin beweegt in een range tussen de 16.500 en 17.000 dollar en er lijkt niet veel beweging meer in te zitten.

Voor crypto is dat heel ongebruikelijk. En dat terwijl er veel negatief nieuws is uitgekomen. Wat is er precies aan de hand?

#1: Problemen bij Genesis

Crypto-leenplatform Genesis heeft nog steeds grote problemen. Men is daar al een aantal maanden op zoek naar financierders, maar dat wil niet echt lukken. Het risico is gewoon te groot. De problemen bij Genesis zijn ontstaan door het omvallen van FTX Exchange in november 2022.

En het vertrouwen neemt niet verder toe, integendeel! Op 6 januari werd bekend dat Genesis (opnieuw) in het personeelsbestand heeft gesneden en maar liefst 30% van hun mensen heeft ontslagen. Dat komt bovenop de 20% al eerder in 2022. Via Wall Street Journal gaan er gaan geruchten dat Genesis zelfs overweegt om hun faillissement in te dienen. 

Wat zijn de gevolgen?

Veel crypto exchanges en andere cryptobedrijven gebruiken de diensten van Genesis en Digital Currency Group (DCG) om hun klanten stakingvergoedingen uit te kunnen betalen. Daarvoor hebben ze geld gestort bij DCG, waar Genesis een dochteronderneming van is. Bitvavo heeft geen toegang meer tot deze tegoeden.

Iedereen die zaken doet met DCG en Genesis moet het uitbetalen van stakingopbrengsten voorlopig uit eigen middelen doen, voor zover dat gaat. Ook bij Bitvavo speelt dit probleem nu. Ze hebben nog maar liefst 280 miljoen dollar tegoed van Genesis.

Een andere grote crypto exchange voor wie een mogelijk faillissement van Genesis grote gevolgen zal hebben, is Gemini exchange. Zij krijgen nog 900 miljoen dollar (bijna een miljard!) van Genesis. Wanneer Gemini exchange ten onder gaat, zal dat ook weer een domino-effect hebben op de hele cryptowereld en het vertrouwen bij andere exchanges.

#2: Problemen bij crypto exchange Huobi

Huobi is een grote crypto exchange, waar door de aanhoudende bearmarkt problemen zijn ontstaan. Wanneer minder mensen handelen, betekent dat direct minder inkomsten voor een exchange. Huobi geeft aan dat zo’n 40 procent van het personeel zal worden ontstagen, al komende maand.

Zelf zegt Huobi dat de problemen niets te maken hebben met de problemen bij FTX, maar toch ontstaat er onrust. Meer en meer mensen nemen hun tegoeden op, die Huobi allemaal maar moet kunnen financieren.

Huobi crypto exchange, in de problemen?

Bovendien blijkt uit de transactiegeschiedenis van Justin Sun (oprichter van Tron (TRX) en lid van het bestuur van Huobi Exchange) dat hij voor tientallen miljoenen dollars aan Tether (USDT) van Binance naar Huobi exchange heeft verstuurd. Mogelijk om de boel bij Huobi te redden.

Dit wekt allemaal geen vertrouwen en veel mensen nemen het zekere voor het onzekere en nemen hun tegoeden nog meer op. En terwijl Justin Sun via Twitter de community probeert gerust te stellen, lijkt dat een averechts effect te hebben.

Wat zijn de gevolgen?

Kort gezegd: Huobi Exchange kan zomaar de volgende exchange worden die op omvallen staat en daarmee miljoenen mensen dupeert. Ook zal dat geen vertrouwen geven voor de cryptomarkt die al een tijd in een negatieve trend zit.

De problemen bij Huobi hebben bovendien ook gevolgen voor Tron (TRX) en de op Tron gebaseerde stablecoin USDD. Justin Sun is namelijk de oprichter van Tron. Inmiddels heeft USDD zelfs al zijn koppeling met de dollar verloren.

#3: Problemen bij cryptobank Silvergate

Klanten van de Amerikaanse bank Silvergate, die cryptocurrency-diensten levert, hebben in de laatste maanden van 2022 meer dan 8 miljard dollar van hun aan crypto gekoppelde deposito's opgenomen. Daardoor moest Silvergate meer dan 5,2 miljard dollar aan activa moeten verkopen, om de kosten te dekken en liquide te blijven.

De opnames volgden op de ineenstorting van FTX Exchange, maar ook doordat drie Amerikaanse toezichthouders banken waarschuwden dat het uitgeven of vasthouden van crypto "hoogstwaarschijnlijk in strijd is met veilige en gezonde bankpraktijken".

Wat zijn de gevolgen?

Ook hier zien we dat Silvergate hun klanten gerust probeert te stellen, maar dat dat in de praktijk niet goed werkt. Mocht Silvergate omvallen, dan zal dat ook weer een domino-effect in de cryptowereld veroorzaken.

#4: Je tegoed bij failliet verklaarde Celsius is niet van jou

In 2022 kwam ook het Celsius platform in de problemen. Het was een populaire plek om mee te doen met het ‘Earn’-programma en zo een mooi rendement tot 20% per jaar op je crypto te verdienen. Door dit hoge rendement en tegelijkertijd de daling van de koersen in 2022, kon Celsius de opnames van klanten niet meer financieren. Uiteindelijk leidde dat tot een faillissement.

Klanten van Celsius Network dienden een claim in om hun geld met prioriteit terug te krijgen. De rechter in Amerika heeft hierover uitspraak gedaan en geconcludeerd dat mensen die een claim hebben ingediend niet vooraan in de rij zullen staan. 

Sterker nog, heb je daar zelf geld gestort? Dan is de rechter is van mening dat dit geld op het moment van storten bij Celsius zelfs niet meer van jou zou zijn. 

Wat zijn de gevolgen?

Je kunt er dus bijna wel vanuit gaan dat gebruikers hun geld niet meer terug zullen zien. En de lijst met schuldeisers is lang: in totaal gaat het om meer dan 4 miljard dollar. 

Wat mij betreft een vreemde uitspraak van de rechter, die ook gevolgen zal hebben voor het vertrouwen in vergelijkbare platforms. Denk bijvoorbeeld aan BlockFi, waar ik zelf ook een kleine som geld had staan en nu niet meer kan opnemen.

Conclusie: fundamenteel staan de zaken er beroerd voor

Wanneer je kijkt naar de ontwikkelingen in de cryptowereld blijkt dat we nog lang niet verlost zijn van de gevolgen van de ondergang van FTX Exchange. Dat zal nog zeker wel een half jaar duren.

Ook neemt het vertrouwen in gecentraliseerde exchanges af en zien zij elke dag dat gebruikers hun tegoeden massaal naar hardware wallets verplaatsen. Er zullen nog veel partijen met openheid van zaken moeten komen om het vertrouwen weer te herstellen.

Desondanks zal de volgende ondergang van een grote crypto exchange weer een domino-effect hebben op het vertrouwen en daarmee dalende koersen veroorzaken. De vier problemen die ik in dit artikel noem dragen daar alleen maar aan bij.

Technisch zijn er wel kansen

Toch lijken al deze ontwikkelingen de koers van bitcoin niet zoveel te doen. Sterker nog, bitcoin doet een nieuwe aanval op de 17.000 dollar en maakt een goede kans op uitbreken naar boven. De koers van 17.000 dollar valt namelijk samen met een belangrijke weerstand die al sinds juli 2022 bestaat. 

Ook wordt de ‘opmars’ van bitcoin en altcoins deels gesteund door een positief slot op de Amerikaanse beurzen. Het zou dus zomaar kunnen dat er technisch herstel optreedt, ondanks het slechte fundamentele cryptonieuws. 

Conclusie: wat te doen?

Wat ik je aanraad om te doen is om in ieder geval al je HODL-tegoeden van de exchanges af te halen en alleen het geld waarmee je trade daar te laten staan. Room winsten ook gewoon telkens af naar je hardware wallet.

Short, long of aan de zijlijn?

En verder, welke positie neem je in? Ga je long, short of doe je beter even helemaal niets? Dat ligt helemaal aan jezelf, maar persoonlijk ga ik voor shortposities op Bitcoin (BTC), XRP (XRP) en Binance Coin (BNB). Een stoploss op 17.500 voor Bitcoin en ik ben heel benieuwd hoe de situatie zich zal ontwikkelen! 

Bull trap?

Een stijging (bull trap) tot 18.000 dollar behoort dus zeker tot de mogelijkheden, maar ik ga ervan uit dat de koersen op basis van het slechte fundamentele nieuws uiteindelijk toch daarvoor al zullen dalen. Zeker wanneer er komende week nog meer slecht nieuws van Genesis en DCG uitkomt en er een faillissement dreigt. Time will tell! Spannend is het zeker.

Wil je zelf ook leren traden? Meld je aan voor het gratis webinar van Corné en je leert de basis om succesvol aan de slag te gaan!

   

Toncoin kopen? Deze coin stond binnen no-time in de crypto top 10!

Toncoin kopen? Wanneer je de koersen van de populairste altcoins een beetje in de gaten houd, dan zie je dat er een nieuwe naam in de wereldwijde crypto top 10 is binnengekomen: Toncoin (TON). Deze cryptocurrency staat op plaats 8, zelfs boven Cardano (ADA) en Shiba Inu (SHIB). Wat is Toncoin precies en wat maakt

Read More

Met crypto betalen? Check de Wirex card! Incl. staking en rewards

Stel je voor dat je jouw boodschappen, parkeergeld, je drinken op een terras en aankopen in echte winkels en online overal gemakkelijk met crypto zou kunnen betalen. Klinkt als iets in de toekomst, toch?Goed nieuws: met de Wirex card kan dit nu al. Hoe werkt het precies, wie zitten erachter, wat kun je met een

Read More

Bybit vs Bitvavo: Wat is de beste exchange voor jou?

Bybit vs Bitvavo? Beide platforms zijn kwalitatieve crypto exchanges, waarmee je eenvoudig handelt in cryptovaluta, maar ze verschillen behoorlijk in het aantal mogelijkheden, functies en doelgroep.Welk handelsplatform past nu het beste bij jou: Bitvavo of ByBit? We vergelijken ze hier voor je, zodat je de beste keuze kunt maken. Inhoudsopgave 1Bybit vs. Bitvavo, wat zijn

Read More

Bybit.nl 2024 review: nog steeds de meeste mogelijkheden en de laagste kosten!

Bybit is een van de grootste crypto exchanges van de wereld en is ook in Nederland actief. De exchange werd snel populair, vooral dankzij de mogelijkheid om met hefboom te traden, waardoor je sneller mooie winsten kunt maken.Helaas de zogenaamde “Derivaten”-functie sinds maart 2024 voor Nederlandse gebruikers verwijderd en moet iedereen inloggen via de nieuwe

Read More

Koop Deze 5 Crypto Altcoins om Snel Miljonair te Worden!

Honderden procenten winst maken met cryptocurrencies is heel goed te doen. Zeker als je weet waar je naar moet zoeken en welke cryptos je op moet nemen in jouw portfolio is het niet gek om zelfs miljonair te worden. Er zijn al velen voor jou gegaan die dit gedaan hebben. Eens in de zoveel tijd maak

Read More

Propbase kopen? De toekomst van investeren in vastgoed

Propbase kopen? Gemakkelijk en veilig investeren in delen van vastgoed. Koop een aandeel in prestigieuze projecten en maak mooie rendementen! Zo werkt het.Propbase kopen? Propbase maakt het mogelijk om samen te investeren in hoogwaardige vastgoedobjecten. In plaats van een heel pand te kopen, kun je nu een deel ervan bezitten en tegelijkertijd je risico spreiden.

Read More