Nu XRP kopen of niet? Op het moment van schrijven breekt XRP net de grens van 1 dollar, een prijs die we jaren niet hebben gezien. De afgelopen maand is XRP meer dan 80% gestegen en het lijkt er nu echt op dat we klaar zijn met de jarenlange downtrend. Hoe zit dat precies en waarom is alles nu écht anders dan tijdens eerdere bullruns waarin de prijs maar laag bleef?
Ik geef je 6 redenen waarom XRP nu echt door gaat stoten naar nieuwe all time highs en waarom er eigenlijk zoveel haat is (was?) tegenover XRP. En natuurlijk de hamvraag: Waar gaat de prijs van XRP de komende weken en maanden naartoe?
Waarom er zoveel haat is tegenover XRP
Al sinds het begin toen ik mijn eerste 40.000 XRP in 2017 voor een prijs van zo’n 18 dollarcent kocht, was er veel scepsis en negativiteit rondom XRP. De belangrijkste reden daarvan was destijds dat het vooral een zogenaamde ‘banker’s coin’ zou zijn, omdat Ripple - het bedrijf achter XRP - vooral veel samenwerkingen aangaat met banken wereldwijd. Ik zet de belangrijkste redenen voor je op een rij:
Reden #1: XRP wordt gezien als 'banker's coin'
Veel mensen beschouwen XRP dus als een "banker's coin", ik bedoel daarmee een cryptovaluta die in handen is van de traditionele financiële sector en dan vooral de banken, waar veel liefhebbers van cryptovaluta juist een hekel aan hebben. Banken staan namelijk voor een conservatief gedachtegoed, hebben te veel macht en hebben een veel te controlerende rol bij de financiële handelingen van hun klanten.
Eigenlijk precies het tegenovergestelde van wat crypto is. De crypto community ziet cryptovaluta juist als een manier om de macht van banken en overheden uit te dagen, en XRP past niet in dit plaatje. Daarom zien veel mensen XRP als het symbool van de "oude garde".
Maar ja, als ik kijk naar wat XRP probeert te bereiken en hoe revolutionair het idee erachter is, dan kan ik niet anders concluderen dat XRP het potentieel heeft om de wereld van internationale betalingen op zijn kop te zetten en zelfs het complete SWIFT-betalingssysteem af te troeven. En hier geloof ik nog steeds in.
Reden #2: XRP bleef achter tijdens bullruns
Nu is het zijn van een ‘banker’s coin’ nog tot daar aan toe, maar in tegenstelling tot andere cryptocurrency’s zoals Bitcoin, Ethereum en bijna alle andere grote altcoins, bleef XRP achter tijdens de paar grote bullruns van de afgelopen jaren. Terwijl de prijzen van andere coins explodeerden, bleef de prijs van XRP relatief laag.
Dit leidde tot frustratie bij veel investeerders die XRP hadden gekocht in de hoop dat XRP ook mee zou stijgen met het marktsentiment. Dit gaf het idee dat XRP een "onderpresterende" munt was die niet in staat was om zijn potentieel te benutten, wat de haat alleen maar vergrootte. Dus ja, als een munt niet snel genoeg stijgt, hoe goed het idee erachter ook is, dan verliezen mensen simpelweg hun interesse.
Reden #3: De SEC-rechtszaak
Maar de allergrootste reden van de negatieve houding ten opzichte van XRP, is (was?) toch wel de langdurige en slepende rechtszaak van de U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) tegen Ripple Labs, het bedrijf achter XRP. Sinds 2020 wordt Ripple namelijk aangeklaagd door de SEC voor het verkopen van XRP als een ongeregistreerd effect in de Verenigde Staten, waar compleet andere en strengere regels voor gelden.
Deze rechtszaak creëerde enorme onzekerheid voor de prijs en het vertrouwen in XRP. Deze rechtszaak heeft ervoor gezorgd dat de prijs van XRP jarenlang laag bleef en dat het imago van XRP ernstig werd aangetast. Veel crypto-investeerders lieten XRP daarom liever links liggen en gingen voor andere coins die wel een mooi rendement lieten zien, zoals memecoins, Ethereum en Solana.
5 belangrijkste redenen achter de stijging van XRP
Maar nu de leukere dingen, want het zal je niet ontgaan zijn dat XRP de laatste weken bezig is met een enorme opmars. Inmiddels is de prijs van XRP bijna verdubbeld en zit er waarschijnlijk nog veel meer in het vat. Wat zijn naar mijn mening de 6 belangrijkste redenen achter de recente stijging van XRP?
Liever direct XRP kopen of traden? Dan raad ik Blofin aan, een relatief nieuwe crypto exchange met een fijne interface en heel veel opties. Wanneer je via de knop hieronder een account aanmaakt, krijg je via de link van Corné een mooie welkomstbonus tot 10.000 dollar, afhankelijk van de grootte van je eerste storting. Zeker even checken dus!
Reden #1: Winst van Trump en regelgeving rondom crypto
De winst van Trump in de Amerikaanse verkiezingen van 6 november 2024 betekent heel veel voor de toekomst van XRP en andere cryptocurrency’s. De verwachting is namelijk dat de nieuwe regering veel positiever naar crypto gaat kijken en duidelijke, veel gunstigere regels opstelt.
Ook zullen er experts worden benoemd op belangrijke plekken die crypto steunen, wat een flinke boost kan geven aan het vertrouwen in digitale munten. Zelfs Elon Musk wordt gekscherend genoemd als leider van ‘DOGE’, het Department Of Government Efficiency. Het lijkt misschien een grap, maar er zit een serieuze ondertoon in.
Ook Ripple-CEO Brad Garlinghouse reageerde enthousiast op X: “De nieuwe Trump-administratie is nu al in gesprek met de crypto-industrie over duidelijke regels… wat een opluchting!” Hij gaf ook aan dat dit het moment is waar veel XRP-fans op hebben gewacht: “Nu zien we EINDELIJK een licht aan het einde van de tunnel terwijl deze externe (totaal onnatuurlijke en manipulatieve) marktfactoren vervagen. De getijden draaien, tegenwind wordt meewind, en de kansen voor degenen die geloven in de toekomst van XRP zijn enorm!”
De toekomst voor XRP ziet er rooskleuriger uit dan ooit.
Reden #2: Het vertrek van SEC-voorzitter Gary Gensler
Verder heeft Gary Gensler, de voorzitter van de SEC, zijn verwachte vertrek aangekondigd. Ik weet niet of het al 100% zeker is, maar zijn speech leek vooral op een afscheidsbrief. Naar verwachting treedt hij dit jaar nog af. Waarom dit goed nieuws is? Gary Gensler er namelijk de persoon die zeer kritisch is op XRP en andere cryptocurrency’s. In naam van de de SEC strijdt hij tegen alles wat met crypto te maken heeft, wat de ontwikkeling van veel nieuwe ideeën ontzettend afremt. Ook in Amerika is al veel weerstand tegen Gary Gensler, omdat hij met zijn macht als SEC wel heel ver gaat en in feite zelfs de internationale concurrentiepositie van de Verenigde Staten in gevaar brengt.
Na het vertrek van Gensler wordt gespeculeerd dat de SEC haar beroep tegen Ripple Labs zou kunnen heroverwegen, of zelfs de hele rechtszaak laat vallen. Dit zou opnieuw een enorme opluchting zijn voor Ripple Labs en XRP. Voorlopig stijgt XRP alleen al op de geruchten hierover.
Reden #3: Uitbraak uit jarenlange downtrend
XRP heeft een symmetrisch driehoekspatroon van zes jaar doorbroken, een belangrijke technische indicator die aangeeft dat de prijs van XRP zich de komende jaren positief zal ontwikkelen. Historisch gezien hebben dergelijke doorbraken gezorgd voor enorme prijsstijgingen en de kans is groot dat dit nu ook weer gaat gebeuren.
Reden #4: Toegenomen activiteit van XRP ‘whales’
Ook de verhoogde activiteit van zogenaamde 'whales' (grote investeerders) heeft een belangrijke rol gespeeld in prijsstijging van XRP. Wallets met minstens 1 miljoen XRP hebben nu een totale waarde van 45,61 miljard tokens, de hoogste hoeveelheid sinds juni 2018. In de afgelopen twee jaar hebben whales en ‘sharks’ 3,44 miljard XRP toegevoegd, een stijging van bijna 10%.
Reden #5: Er komt zeer waarschijnlijk een XRP ETF
Er is een grote kans dat XRP binnenkort zijn eigen ETF krijgt, en dat zou fantastisch nieuws zijn voor de prijs. Een ETF (Exchange Traded Fund) maakt het namelijk veel makkelijker om in XRP te investeren. In plaats van XRP zelf te kopen via een exchange, kun je straks simpelweg aandelen in een XRP ETF kopen, net zoals bij gewone beleggingen. Dit maakt XRP toegankelijker voor een veel breder publiek, zoals grote investeerders en pensioenfondsen.
Recent heeft 21Shares een aanvraag ingediend bij de Amerikaanse toezichthouder SEC voor een XRP ETF. Als deze ETF wordt goedgekeurd, zou dat een nieuwe enorme boost zijn, vergelijkbaar met wat gebeurde bij Bitcoin en Ethereum na de lancering van hun ETF's. Het is niet de vraag of er een XRP ETF komt, maar wanneer. En met de huidige ontwikkelingen lijkt dat moment dichterbij dan ooit en wel bijna zeker in 2025.
Waar gaat de prijs van XRP naartoe?
Dat is natuurlijk de grote vraag, maar doordat XRP de grens van 1 dollar weer heeft weten te passeren, denk ik dat het allemaal weleens heel snel zou kunnen gaan. Ik weet nog goed dat ik in 2017 mijn investering van 8000 euro in XRP binnen twee weken naar zo’n 80.000 euro zag gaan. Omdat ik toen nog niet zoveel ervaring had met crypto, verkocht ik het uiteindelijk met 40.000 euro winst, maar toch.
Daarna volgden natuurlijk ook de jaren van frustratie, omdat XRP maar niet mee wou stijgen met de rest van de markt, zelfs toen Bitcoin een nieuw all time high neerzette. En dat terwijl XRP een coin met een echte use case en nut is, die de wereld van internationale betalingen echt kan revolutioneren. Daar geloof ik nog steeds in.
Die tijd van dalende koersen lijkt nu voorbij en ik - en vele anderen en analisten met mij - zijn weer razend positief over XRP, vooral nu de dreiging van de SEC verdwijnt en de munt uit een langjarige downtrend is gebroken. Alle signalen dus op groen!
Koersdoel XRP 3 tot 5 dollar in 2025
Het is wel zeker dat XRP een geweldige comeback zal maken. Het voorlopige koersdoel staat op 3 dollar, met daarna de all time high van 3,6 dollar in 2018 in zicht. Daarna verwacht ik dat de 5 dollar er misschien wel in zit, en wellicht eerder dan we allemaal denken.
Vergeet niet dat er nog veel ruimte zit in de market cap van XRP., die op dit moment bij een prijs van zo'n 1 dollar ongeveer 60 miljard dollar is. Bij een 5X naar 5 dollar komt XRP op de derde plek van grootste cryptocurrency’s te staan, een plek waar XRP in 2017 en 2018 ook al stond. Eigenlijk is het in die zin dus een terugkeer naar normaal, als je het mij vraagt 😉
Nu XRP kopen?
Is dit nu hét moment om XRP te kopen? Met de druk van de SEC die waarschijnlijk volledig wegvalt onder het presidentschap van Trump en de andere positieve ontwikkelingen, weet ik bijna wel zeker dat je een geweldig rendement gaat behalen. Zeker als je nu XRP koopt en een paar jaar vasthoudt.
XRP traden of HODL’en?
Geloof je nog steeds niet in XRP? Dan biedt de toegenomen volatiliteit in ieder geval ook mooie kansen om XRP te traden. Zelf heb ik een mooi ‘HODL’-potje met XRP, maar trade ik er ook graag mee. De afgelopen week heb ik op die manier op Blofin van mijn 1000 dollar storting bijna 6800 dollar weten te maken. Bekijk het screenshot hieronder maar eens. Ik handel bijna altijd met een hefboom van 10X en trade per keer met zo'n 1000 tot 2000 dollar.
Ook XRP kopen of traden? Dan raad ik Blofin aan, een relatief nieuwe crypto exchange met een fijne interface en heel veel opties. Wanneer je via de knop hieronder een account aanmaakt, krijg je via de link van Corné een mooie welkomstbonus tot 10.000 dollar, afhankelijk van de grootte van je eerste storting. Zeker even checken dus!