• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Wat is crypto staking, hoe werkt het en waar kan je dit doen?
december 5, 2021

Wat is crypto staking precies? Misschien heb je het woord ‘staking’ al eens voorbij zien komen. In de cryptowereld betekent staking de mogelijkheid om over de waarde van jouw investering een mooi extra inkomen te genereren. Zie het als een hoge rente op jouw geïnvesteerde bedrag. 

De hoogte van die rente (je staking inkomsten) verschilt per munt. Het is zelfs mogelijk om een mooie rente op stablecoins te krijgen. In dit artikel leg ik je uit wat crypto staking precies is, hoe het werkt, waar je het doet en je de hoogste vergoedingen krijgt.

Wat is staking precies?

In de praktijk komt staking erop neer dat je jouw cryptovaluta vasthoudt in een wallet, of op een exchange. In ruil daarvoor krijg je jouw rewards (de rente) uitgekeerd op je saldo. Elke dag, week of maand neemt je totale aantal coins dus toe. 

Extra rendement op je investering

Staking is een van de leukste, snelste en eenvoudigste manieren om een mooi passief inkomen op te bouwen. De rente bij banken en zelfs dividenden op aandelen of investeringen in vastgoed leveren meestal niet zo’n mooi rendement op.

Het enige wat je hoeft te doen om crypto te staken is een aantal coins op een exchange te plaatsen en de rest gaat vanzelf. De staking rewards verschillen per coin, maar bedragen gemiddeld tussen de 6 en 14 procent. Er zijn uitschieters naar beneden of naar boven.

Crypto staking: ideaal voor een passief inkomen

Crypto staking is wat mij betreft een perfecte manier om een mooi extra inkomen te verdienen. Zeker wanneer de koersen dalen, is het ideaal om toch nog geld te verdienen door je geld in stablecoins zoals USDT (Theter) of USDC te stoppen. Via meerdere platforms verdien je daar tot ruim 12 procent rendement op.

Dat terwijl je geen risico loopt op verlies, aangezien de koers van een stablecoin altijd een vaste waarde houdt.

Jaloersmakende rendementen met crypto staking

Een rendement van 12 procent is trouwens een percentage waar ze bij de banken en op de effectenbeurs jaloers zijn! Kijk maar eens bij BlockFi, Nexo of Crypto.com. Zelf heb ik daar voor een mooi bedrag in stablecoins neergezet, wat me maandelijks meerdere honderden dollars aan inkomsten oplevert. Gegarandeerd en zonder risico op verlies van geld als de cryptomarkt daalt.

Ook andere coins bieden een mooi stakingrendement. Het rentepercentage verschilt per beurs en per coin. Een paar voorbeelden: zo stake ik Polkadot (DOT) voor 12 procent op Kraken en verdien ik een rendement van wel 70% via PancakeSwap’s Auto Stake-functie, waarover in een ander artikel later meer.

Waarom is geld verdienen met staking eigenlijk mogelijk?

Klinkt het bijna te mooi om waar te zijn dat je met crypto een passief inkomen kan bouwen? Toch kan het. Het idee achter staking is namelijk dat alle mensen die hun munten voor staking beschikbaar stellen, het netwerk veiliger maken en transacties valideren.

De transactiekosten die mensen daarvoor betalen wordt uitgekeerd aan de mensen die hun coins staken. Als ‘staker’ draag je dus actief bij aan de betrouwbaarheid en het bestaan van de coin die je staket.

Proof of Stake vs. Proof of Work 

Niet elke cryptovaluta biedt de mogelijkheid om te staken. Alleen coins die werken volgens het ‘Proof of Stake’-principe kunnen het. Een munt zoals bitcoin werkt bijvoorbeeld via het ‘Proof of Work’-systeem, waarbij munten worden gemined. Proof of Stake is een nieuwe variant, die ervoor zorgt dat transacties op de blockchain worden gevalideerd.

Je geld vastzetten of niet?

Veel coins eisen dat je jouw investering voor een minimum aantal uren, dagen of zelfs maanden vastzet. Hoe korter de termijn, des te lager de stakingvergoeding die je ontvangt. Aan de andere kant geldt ook: hoe langer, des te hoger je rendement. De beschikbare termijnen lopen meestal van 0, tot 30 of 90 dagen. Wanneer je kiest voor 0 dagen (ook wel flexible staking genoemd), is je geld altijd direct weer beschikbaar.

Ook wanneer je jouw coins ‘vastzet’ voor 30 of 90 dagen, kun je het geld er altijd weer uithalen, maar betaal je een opnamevergoeding van gemiddeld een paar procenten over je totale stakingbedrag, of komt je stakingvergoeding te vervallen. Dat verschilt per exchange. Bij Binance heet het vastzetten van geld ‘Locked Staking’.

Wat zijn de beste munten om te staken?

Mijn persoonlijke favoriete coins om te staken zijn:

  • Polkadot (DOT) met 12% stakingrendement
  • PancakeSwap (CAKE) met 60% rendement op staking
  • USDT (Thether) met 10% tot 12% stakingvergoeding
  • Ethereum (ETH) met ongeveer 5% rendement.

De achterliggende gedachten achter deze coins spreken me erg aan en ik zie ze in de toekomst nieuwe all-time-highs bereiken. Ethereum heeft het in zich om zelfs de market cap van bitcoin voorbij te streven en de nieuwe nummer één te worden. 

Mijn investering in USDT (Thether) is een vast bedrag, wat ik puur investeer om er de staking inkomsten mee te verdienen. Elke maand levert dat een mooi extra inkomen op, zonder dat ik er risico op koersdalingen mee loop.

Op welke exchanges kun je staken?

De meeste grote exchanges bieden tegenwoordig staking aan. In Nederland is Bitvavo de grootste partij die het op een mooi aantal verschillende coins aanbiedt. Ook op de grote  internationale exchanges Kraken, Binance, FTX en anderen is staking mogelijk en stel je het eenvoudig in.

Crypto staking bij Kraken


Stablecoins staken doe je onder andere via BlockFi, Nexo of Crypto.com. Deze drie exchanges bieden de hoogste vergoedingen voor het vashouden van USDT, USDC of andere stablecoins. Gemiddeld lopen die vergoedingen van 8% tot wel 14%. Heel interessant dus!

Crypto staking bij Bitvavo

Wil je staken bij een betrouwbare Nederlandse partij, of zet je je eerste stappen op het gebied van staking? Begin dan eens met staking via Bitvavo. Daar activeer je het staken simpelweg door een knopje aan te zetten.

Elke week krijg je dan een mail met het bericht dat jouw stakingvergoedingen zijn uitgekeerd. Erg leuk en stiekem ook verslavend om te zien! 

Welke munten staken bij Bitvavo?

Bij Bitvavo stake je de volgende coins:

ARK (ARK)

Bitcoin (BTC)

Bitcoin Cash (BCH)

Cardano (ADA)

Chainlink (LINK)

Dai (DAI)

Ethereum (ETH)

Litecoin (LTC)

ICON (ICX)

NEO (NEO)

Ontology (ONT)

Tether (USDT)

Tezos (XTZ)

Tron (TRX)

USD Coin (USDC)

VeChain (VET)

Waves (WAVES)

Wat zijn de risico’s van staking?

Net zoals met elke investering, kent staking ook een aantal risico’s. Ik zet de grootste daarvan voor je op een rij:

  • De coin kan dalen in waarde, waardoor je stakingrendement als het ware verloren gaat. Wel goed om te weten: je verlies is altijd minder dan wanneer je dezelfde hoeveelheid niet zou staken.
  • Staking doe je doorgaans op een online wallet of exchange. Een exchange of online wallet kan worden gehackt.
  • Voor het hoogste rendement moet je jouw investering een tijdje vastzetten.

Voordelen van staking

  • Staking creëert extra rendement op je portfolio.
  • Het is een ideale passieve inkomstenbron.
  • Je hebt er geen technische kennis voor nodig. Een vinkje zetten op de exchange en het aantal munten kiezen is vaak al voldoende!
  • Staking maakt de onderliggende munt veiliger, beter en schaalbaar. Daar draag jij dan direct aan bij.
  • Proof-of-Stake model is milieuvriendelijker dan het inzetten van energieslurpende miningcomputers.

Zelf staken via Bitvavo of een andere exchange?

De beste exchanges om crypto te staken voor een passief inkomen zijn Bitvavo en Binance. Beide exchanges betalen je inkomsten automatisch uit. Dagelijks, wekelijks of maandelijks. Je bepaalt zelf hoe lang je jouw munten vastzet. 

Staking is simpel en door je digitale munten vast te zetten krijg je jouw beloning in de vorm crypto betaald. Je vastgezette coins blijven trouwens gewoon van jou en komen weer helemaal vrij na het verlopen van de geselecteerde periode. En wil je jouw munten toch direct terug? Dan kan dat ook gewoon, alleen krijg je dan de rente niet uitbetaald. Dat lijkt me een goede deal! 

Ik raad crypto staking aan omdat je er eenvoudig een mooi extra inkomen mee verdient, zonder dat je er veel voor hoeft te doen. Wil je het ook proberen en dagelijks, wekelijks of maandelijks een passief inkomen met crypto gaan verdienen? Meld je dan aan bij Bitvavo, Binance, BlockFi of een andere exchange die staking aanbiedt.


Immutable X kopen? Creëer zelf eenvoudig NFT’s en game assets

Immutable X kopen? Immutable X is een cryptocurrency waar nog niet zoveel mensen van hebben gehoord. Toch staat deze coin al een tijdje in de wereldwijde crypto top 100, op plek 25 zelfs. En dat terwijl Immutable X (IMX) een revolutionaire oplossing is om NFT’s te maken en te verhandelen.Vooral voor het creëren van game

Read More

Bitcoin ETF’s beleven slechtste dag sinds lancering

De bitcoin (BTC) spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) hebben gisteren een zwarte dag beleefd. De beursfondsen hebben namelijk hun slechtste handelsdag sinds de lancering in januari neergezet. De fondsen ervaren al geruime tijd moeilijkheden, wat een duidelijke afspiegeling is van het huidige negatieve sentiment op de cryptomarkt.  Table Of Contents 1BTC beursfondsen verliezen honderden miljoenen2Crypto sentiment

Read More

Hoge Amerikaanse rente blijft ongewijzigd, bitcoin koers reageert

Gisteren heeft de Amerikaanse centrale bank (lees: Federal Reserve) besloten om het rentatarief ongewijzigd te laten. Vanwege de tegenvallende inflatiecijfers van de afgelopen tijd hielden de financiële marken al rekening met dit scenario, en werd er meer uitgekeken naar de persconferentie van Fed-voorzitter Jerome Powell. De bitcoin (BTC) koers schoot na het rentebesluit hard de lucht

Read More

Bitcoin koers stort in tot onder $57.000, is de bullmarkt in gevaar?

De afgelopen dagen is bitcoin’s correctie in een hogere versnelling gezet. Al een tijdje hangen er donkere wolken boven de bitcoin (BTC) koers, en na de forse uitglijder van vandaag is deze onder de $57.000 gedoken. De cryptomarkt is omgetoverd tot een heus bloedbad en de angst zit er flink in onder investeerders. Biedt de

Read More

Bitocol Exchange: Traden met hefboom tot 100x? Kan nog steeds!

Al eens gehoord van Bitocol Exchange? Was jij gewend om met hefboom te traden op Bybit? Dan heb je vast gemerkt dat er in april 2024 wat veranderingen zijn doorgevoerd en dat het nu niet meer mogelijk is om op de vertrouwde manier te traden.Bitocol is een nieuwe crypto exchange met bijna dezelfde look-and-feel als

Read More

Bitcoin ETF’s na Amerikaans succes nu ook naar andere landen

Bitcoin (BTC) spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) staan op het punt om wereldwijd steeds meer terrein te winnen. Na de enorm succesvolle lancering in de Verenigde Staten eerder dit jaar zullen de beursfondsen in meer landen hun intrede maken. In Hongkong hebben vandaag zowel bitcoin als ethereum spot ETF’s hun debuut op de beurzen gemaakt, en

Read More